Тръмп срещу всички и всички срещу Тръмп. Това е окончателният

...
 Тръмп срещу всички и всички срещу Тръмп. Това е окончателният
Коментари Харесай

Срещата на Г-7 в Канада приключи с раздор

 Тръмп против всички и всички против Тръмп. Това е окончателният резултат от срещата на водачите на най-икономически развитите страни в света Г-7, предаде Bulgaria ON AIR .

Причината за недоволството на американския президент стана отводът на Канада да се помири с наложените от Съединени американски щати мита върху алуминия и стоманата .

Джъстин Трюдо , министър-председател на Канада, разгласи, че страната му не може и няма да подпише комерсиално съглашение, което изтича автоматизирано на всеки пет години.
Трюдо акцентира, че новите цени са засегнатост за Канада, която е другар и съдружник на Съединени американски щати. Американският държавен глава обаче остана неотстъпчив.

В отговор Доналд Тръмп  пък упрекна Канада, че е наложила големи мита върху американските фермери, служащи и компании. Тръмп не пропусна да заплаши и с нови цени върху автомобилите, които биват внасяни на американските пазари.

Трюдо, обаче, не е единствения водач, противопоставил се на американските мита. В недоволството се включи и Европейският съюз, който също възнамерява ответни ограничения. Очаква се сходни стъпки да предприеме и Мексико.

Междувременно френското президентство  подчерта през днешния ден, че интернационалното съдействие не може да зависи от  нечии пристъпи на яд или бележки, отхвърляйки  " непоследователността " и " необосноваността " след рязката  смяна в отношението на президента на Съединени американски щати Доналд  Тръмп към заключителната декларация от срещата на високо ниво.

" Два дни ние изработвахме текст и се стремяхме да реализираме задължения. Ние се придържаме към тях и който би се отказал от тях и обърне тил, демонстрира, че е променчив и дейностите му са голословни ", съобщи Елисейският замък в декларация, представена от Българска телеграфна агенция. В нея се акцентира, че " интернационалното съдействие не може да зависи от нечии прояви на яд или бележки ".

" Франция и Европа не престават да поддържат това официално съобщение, надяваме се като всички членки, които са го подписали ", се показва в умозаключение.

Комюникето бе реакция на два туита на Тръмп , които той написа, откакто самият той и другите участници в срещата на високо ниво към този момент бяха напуснали канадския курорт Ла Малбе. За всеобща изненада американският президент отдръпна поддръжката си за контрактуваното заключително официално съобщение.

Тръмп стимулира смяната в отношението си към текста, акцентирайки " подправени заявления " на премиера на Канада Джъстин Трюдо на заключителната конференция, на която той съобщи, че съгласно него новите американски мита са " обидни ".

Тръмп също така още веднъж насочи опасност да вдигне митата за европейските коли, внасяни в Съединени американски щати.

По-късно Лари Кудлоу, основният стопански консултант на Тръмп , упрекна канадския министър председател Джъстин Трюдо за неуспеха на срещата с думите " той нанесе удар в гърба ".

" Той даде конференция и сподели, че Съединени американски щати се държат оскърбително ", сподели Кудлоу в ефира на Си Ен Ен, представен от Агенция Франс Прес.

Президентът на Съединени американски щати, който не поддържа заключителното съглашение на Г-7, реагирал по този метод, " с цел да не покаже уязвимост " преди срещата си със севернокорейския водач Ким Чен-ун, добави Кудлоу, представен от Българска телеграфна агенция.
 

Пластмасата се трансформира в друга ябълка на раздора  на приключилата годишна среща на върха на Г-7, съобщи Франс прес.

 

Япония и Съединените щати отхвърлиха да подпишат нов ангажимент на групата против замърсяването на океаните с пластмасови боклуци. Това се оказа следващата тематика, разделила Г-7, след търговията и измененията в климата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Домакинът Канада, Франция, Германия, Англия, Италия, както и Европейският съюз, подписаха нова харта против замърсяването на океаните с пластмаса. Това бе следващият въпрос, по който Съединените щати се опълчиха на сътрудниците си от Г-7, като този път Япония се причисли към тях в съпротива.

 

По публикацията работи: Надежда Бочева

 

Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР